BUDUĆNOST REGIONA: Koliko je tanka linija između rasta i reformi, i krize i žarišta na Zapadnom Balkanu?
Usijanje na Kurir TV, Foto: Kurir

usijanje

BUDUĆNOST REGIONA: Koliko je tanka linija između rasta i reformi, i krize i žarišta na Zapadnom Balkanu?

Da li je briselski ručak doneo novu nadu ili dodatne tenzije za lidere Zapadnog Balkana?

Objavljeno:

Ciljevi Srbije nikada nisu išli u destrukciju – sada možda više nego ikada državni vrh ima konstruktivna delovanja za razvoj i rast Srbije, ali sa neophodnim preduslovom bezbednosne stabilnosti. Jedan od naših najbližih partnera je Evropska Unija, a današnji sastanak u Briselu koji je organizovala predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, a na kom je bio predsednik Aleksandar Vučić, pokazao je potencijal gajenja tih odnosa.

Ne samo potencijal, već je i na delu vrlo konkretno demostrirana ekonomska otvorenost Unije. Obezbeđena je nova finansijska tranša za Srbiju od čak 1,58 milijardi evra po planu rasta za Zapadni Balkan.

U oktobru ili u novembru se može očekivati isplata prve rate u iznosu od 112 miliona. Ovo je ogroman zamajac i otvara nove šanse za rast i reforme. Ali koliko je tanka linija između rasta i reformi, i krize i žarišta na Zapadnom Balkanu? Da li sav trud mogu da ugroze, stopiraju i sruše stagnacija u dijalogu sa Prištinom i sve češći nemiri i incidenti koji udaljavaju mogućnost za postizanje dogovora? Da li je briselski ručak doneo novu nadu ili dodatne tenzije za lidere Zapadnog Balkana?

Prof. dr Predrag J. Marković, istoričar Ognjen Gogić, politički analitičar Darko Obradović, Centar za stratešku analizu

Urednica i voditeljka Silvija Slamnig

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.